Δωρεάν Μεταφορικά για αγορές άνω των 50€  

Η θετική επίδραση της μουσικής

18/07/2022
από Test Dataspot

Στις μέρες μας, η μουσική έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μπορούμε, άλλωστε, πολύ εύκολα να τη συναντήσουμε σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, όπως για παράδειγμα στο σπίτι, στο σχολείο, στο θέατρο καθώς και σε τόσα άλλα μέρη.

Η μουσική είναι παντού και αποτελεί κομμάτι του εαυτού μας.

Έχει αποδειχτεί ότι η μουσική μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής μπορούν να χαρίσουν στον καθένα στιγμές ξεγνοιασιάς, γαλήνης και ηρεμίας.

'Ηδη από τη γέννησή τους, τα μωρά ακούνε μουσική, καθώς οι γονείς συνηθίζουν να βάζουν δίπλα από το μωρό τους ειδικές συσκευές που βγάζουν απαλούς ήχους ή και διάφορα μουσικά παιχνίδια πάνω από το κρεβατάκι του μωρού που διεγείρουν τις ακουστικές και οπτικές του ικανότητες. Μάλιστα, είναι σύνηθες οι γονείς να τραγουδάνε στα μωράκια τους καθώς καταλαβαίνουν πως είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να τα ηρεμήσουν ή και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Η έκθεση στη μουσική από μικρή ηλικία μπορεί να επιφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στη ζωή των μικρών παιδιών.

1. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί σε πνευματικό επίπεδο, βελτιώνοντας εντυπωσιακά τις επιδόσεις του στο σχολείο.

2. Μέσω της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου μπορεί να κατανοήσει την έννοια της υπομονής και της συνεργατικότητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να έρθει σε επαφή με άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα στην χορωδία του σχολείου, στο ωδείο ή ακόμη και σε κάποιο μουσικό φεστιβάλ.

3. Με την ύπαρξη μουσικής τα επίπεδα συγκέντρωσης αυξάνονται και η μνήμη ενισχύεται.

4. Μειώνονται αισθητά οι στρεσογόνες ορμόνες (όπως η κορτιζόλη), οι οποίες προκαλούν δυσφορία και άγχος.

5. Η ενασχόληση με την μουσική, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου, μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο πειθαρχημένα και να τα οπλίσει με επιμονή. Στην περίπτωση αυτή, δε θα το βάλουν κάτω αλλά θα επιμείνουν για να φτάσουν στο επιθυμητό για εκείνα αποτέλεσμα.

Είναι φοβερό πόσα πράγματα ακόμη μπορεί να κάνει η παρουσία μουσικής στη ζωή μας. Ανεβάζει τη διάθεση, χαλαρώνει, προσφέρει χαρά, ανακούφιση και συναισθηματική ολοκλήρωση. Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την μουσική, ούτως ώστε να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες αλλά και να νιώσουν ψυχική ηρεμία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Τα άρθρα μας