Μαμά, μπαμπά θέλω ένα κατοικίδιο!

12/06/2019
από Test Dataspot
Σε ποιους γονείς άραγε δεν έχει συμβεί? Όλοι μας μάλλον έχουμε ακούσει αυτή τη δήλωση από το στόμα των παιδιών μας και πολλές φορές αναρωτιόμαστε και οι ίδιοι αν το κατοικίδιο είναι άραγε μία καλή επιλογή για την οικογένεια μας.
 
Κατοικίδιο και συναισθηματική νοημοσύνη
 
Αν σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί ζητάει επίμονα και με ενθουσιασμό να αποκτήσει ένα ζωάκι τότε θα καταλάβουμε πως αφορούν κυρίως συναισθηματικούς παράγοντες. Ένα ζωάκι, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του (σκυλάκι, γατάκι, χάμστερ κλπ.) είναι αναμφίβολα ένας πιστός φίλος, ένας ιδανικός ακροατής, ένας καθημερινός σύμμαχος στο παιχνίδι, ένας ειλικρινής σύντροφος στη ζωή του παιδιού.
 
Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο βοηθάει το παιδί να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη του συναισθηματικού του κόσμου, να γνωρίσει πτυχές των συναισθημάτων του και να τις αναπτύξει, να κοινωνικοποιηθεί ευκολότερα, να νιώσει προστασία κι ασφάλεια κλπ.
 
Κατοικίδιο κι ανάπτυξη της υπευθυνότητας
 
Όλοι γνωρίζουμε πως όσο κι αν το παιδί επιμένει, η φροντίδα του κατοικίδιου ανήκει κυρίως στους γονείς. Παρόλ’ αυτά το παιδί μαθαίνει να βοηθάει ή και να αναλαμβάνει καθημερινές ανάγκες του ζώου όπως το τάισμα του, η αλλαγή του νερού του, η συμμετοχή στη βόλτα του κλπ. Όλα αυτά αναπτύσσουν την αίσθηση υπευθυνότητας και κοινωνικής ευθύνης του παιδιού και το βοηθούν να αναπτυχθεί εντυπωσιακά ως προσωπικότητα και χαρακτήρας.
 
Το παιδί αισθάνεται χρήσιμο κι απαραίτητο και μάλιστα καθιστά τη συμμετοχή του στην οικογένεια σημαντική κι άξια επιβράβευσης. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να αποδείξει στον εαυτό του ότι είναι ικανό και υπεύθυνο. Η αποφυγή υιοθέτησης ενός ζώου εξαιτίας της ευθύνης που αυτό έχει είναι συχνά μια δικαιολογία στον ίδιο μας τον εαυτό.
 
Κατοικίδιο και δραστηριότητες
 
Ένα κομμάτι που δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους γονείς! Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα σκύλο (που είναι και το πιο δραστήριο ζωάκι που μπορούμε να υιοθετήσουμε). Η βόλτα, το τρέξιμο, το παιχνίδι στο πάρκο, η επικοινωνία με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, είναι όλα ευκαιρίες δραστηριοποίησης και ενεργοποίησης μας στο να αποκτήσουμε μια πιο υγιή καθημερινότητα και σωματικά αλλά και συναισθηματικά.
 
Κατοικίδιο και περίεργη συμπεριφορά
 
Προβλήματα συμπεριφοράς από το σκύλο προς το παιδί και το αντίθετο πολλές φορές είναι μικρά δείγματα για πιο σημαντικά θέματα προς αντιμετώπιση. Για παράδειγμα η βία του παιδιού προς ένα ζωάκι συχνά αποδεικνύει επιθετικές τάσεις που χρειάζονται τη βοήθεια ενός ειδικού. Ποτέ δεν πρέπει να θεωρήσουμε αθώες τέτοιες συμπεριφορές ή ακόμη και να τις αγνοήσουμε.
 
Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου είναι μια πράξη αγάπης, υπευθυνότητας και σεβασμού. Η απόκτηση ενός ζώου δε θα πρέπει να είναι επιπόλαια ή απόφαση της στιγμής. Σκεφτόμαστε ώριμα ως οικογένεια για το αν μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγιή συνύπαρξη των μελών μας με ένα κατοικίδιο κι αν μπορούμε να του προσφέρουμε αυτά που αυτονόητα χρειάζεται (χώρο για παιχνίδι και κίνηση, χρόνο για βόλτα, χρόνο με την οικογένεια κλπ.)
 
Αν αποφασίσουμε να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε ένα κατοικίδιο τότε φροντίζουμε να υιοθετήσουμε και να μην προβούμε στην αγορά του. Σύλλογοι κι ομάδες φροντίδας αδέσποτων μπορούν να μας ενημερώσουν για ό, τι χρειαζόμαστε και να μας χαρίσουν ένα ζωάκι που έχει την πραγματική μας ανάγκη.