Δωρεάν Μεταφορικά για αγορές άνω των 50€  

21 Ιανουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

13/01/2023
από ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΗ ΒΕΒΕ

Η στιγμή του χρόνου που θα μοιράσουμε πιο πολλές αγκαλιές και αγάπη από κάθε άλλη ημέρα, η ημέρα που θα ανοίξουμε την καρδιά μας και θα αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα έφτασε!

21 Ιανουαρίου έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και στις ημέρες μας αποτελεί τον πιο γλυκό και αληθινό τρόπο να υπενθυμίσουμε την αγάπη μας λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου!

Η αγκαλιά αποτελεί το μέσο έκφρασης μας σε στιγμές χαράς αλλά και λύπης. Eίναι μια αυθόρμητη κίνηση προς και από τα παιδιά μας, που όμως έχει τεράστια σημασία στην εξέλιξή τους από τη στιγμή της γέννησης. Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά η αγκαλιά και ποιά είναι τα οφέλη της; Ας δούμε κάποια από τα οφέλη της αγκαλιάς παρακάτω:

  • Μειώνει το στρες

Μια μεγάλη αγκαλιά μπορεί να απομακρύνει το στρες ανά πάσα στιγμή. Με το έντονο στρες παράγεται η ορμόνη της κορτιζόνης στο σώμα μας πράγμα που η σωματική επαφή το αποτρέπει.  Μια δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American έδειξε ότι παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφεία είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόνης από τα παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους και απολάμβαναν καθημερινά χάδια και αγκαλιές. Οι ερευνητές εικάζονται ότι η έλλειψη σωματικής επαφής είναι ένας από τους λόγους που παρατηρούνται μεγαλύτερα επίπεδα της ορμόνης του στρες σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα.

  • Βελτιώνει την υγεία 

Έχετε ακούσει για την ορμόνη της ωκυτοκίνης; Είναι η λεγόμενη ορμόνη της Αγκαλιάς και απελευθερώνεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς και έχει τεράστιο όφελος για την υγεία. Η ωκυτοκίνη φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σχετίζεται με τους κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στο να δημιουργηθούν σχέσεις αγάπης ανάμεσα στον γονιό και το παιδί. Επίσης, αυξάνει την αιμογλοβίνη στο αίμα με αποτέλεσμα την εξάλειψη του φόβου και τη μείωση των αρνητικών σκέψεων. Αντίθετα, η έλλειψη της ωκυτοκίνης σχετίζεται με πολλές ψυχικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια κ.λπ.

  • Φέρνει τους γονείς με τα παιδιά ακόμα πιο κοντά

Η αγκαλιά δηλώνει εμπιστοσύνη, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού. Η αγκαλιά ανακουφίζει τους πόνους, σωματικούς και ψυχικούς και βοηθάει στο να τεθούν ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη της αίσθησης ασφάλειας, προστασίας και φροντίδας. Αν σκεφτείτε δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το βρέφος ηρεμεί μόλις η μητέρα το πάρει αγκαλιά.

  • Κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Η ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολλά και διαφορετικά είδη αισθητήριας διέγερσης για να έχει μία φυσιολογική ανάπτυξη. Η δερματική επαφή ή η φυσική επαφή, όπως η αγκαλιά, είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερεθίσματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου και ενός δυνατού σώματος.

 

Πιο πάνω δώσαμε έμφαση στη σημαντικότητα της αγκαλιάς προς τα παιδιά κάτι που όμως ισχύει φυσικά και για τους ενήλικες!

Έτσι λοιπόν μην ξεχνάτε να αγκαλιάζεστε πιο συχνά και να εκφράζεστε με κάθε ευκαιρία στα παιδάκια σας αλλά και σε όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς Πλησιάζει...Ελάτε να Δώσουμε Μαζί Αξία σε Αυτή την Πολίτιμη Ημέρα Μαζί!

Γράψτε στο Facebook Fanpage της Παιδούπολης την πιο Γλυκιά Ευχή!

 

 

Τα άρθρα μας