Δωρεάν Μεταφορικά για αγορές άνω των 50€  

Πως να επιλέξετε το πρώτο Βρεφικό Κάθισμα Αυτοκινήτου

21/10/2022
από ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΗ ΒΕΒΕ

Ως νέος γονέας, θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί πως να επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου για το παιδάκι σας.  Ειδικά, το πρώτο βρεφικό κάθισμα δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση όπως πολλοί γονείς θεωρούν, καθώς πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές για την ασφάλεια των μικρών μας φίλων.

Για να μη χρειαστεί λοιπόν να μελετήσετε τα πάντα σχετικά με τα καθίσματα αυτοκινήτου, μέσα από αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, αλλά και προτάσεις για να κάνετε την καταλληλότερη επιλογή μέσα από τη μεγάλη ποικιλία σε παιδικά καθίσματα που διαθέτουμε.

Πάμε όμως να δούμε ένα ένα τα βήματα που χρειάζονται για την επιλογή του κατάλληλου καθίσματος ενός βρέφους (ηλικίας 0-12 μηνών και βάρους 0-13 kg)

Βήμα 1: Έλεγχος Πιστοποιήσεων και Συμβατότητας

Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε εάν το κάθισμα είναι πιστοποιημένο από την ΕΕ για τη συγκεκριμένη χρήση. Πρέπει το κάθισμα σε ειδική ετικέτα να φέρει τη σχετική επισήμανση ECE R 44/03 ή  ECE R 44/04. Με αυτόν τον τρόπο πιστοποιείται πως το κάθισμα έχει περάσει από όλα τα πρότυπα τεστ και δοκιμές ασφάλειας. Σημαντικό είναι να ελέγξετε την επισήμανση Universal, η οποία σημαίνει πως το κάθισμα είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Άλλα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε στην ετικέτα του καθίσματος, φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

                     

  1. Το κάθισμά σας πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Σημειώστε τους δύο τελευταίους αριθμούς: θα πρέπει να τελειώνουν με 04 (τελευταία έκδοση) ή 03. Το R44-01 ή το 02 δεν είναι νόμιμα και δεν πρέπει να πωλούνται ή να χρησιμοποιούνται από το 2008.
  2. Universal σημαίνει ότι το κάθισμά σας ταιριάζει σε όλα τα αυτοκίνητα
  3. Βάρος παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο
  4. Ευρωπαϊκός δείκτης έγκρισης.
  5. Υποδεικνύει τη χώρα στην οποία ελήφθη η έγκριση τύπου
  6. Αριθμός έγκρισης. Οι δύο πρώτοι αριθμοί (04) υποδεικνύουν για ποια έκδοση είναι εγκεκριμένο το παιδικό κάθισμα, σε αυτήν την περίπτωση ECE R 44/04.
  7. Στο συγκεκριμένο κάθισμά σας εκχωρείται ένας μοναδικός αριθμός για σκοπούς δοκιμών και παρακολούθησης.

 

Βήμα 2:  Κριτήριο Προσανατολισμού

Για τα βρέφη που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία (Group 0+), ο κατάλληλος προσανατολισμός είναι το κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω, όπως αυτό φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Επιστημονικές μελέτες, δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των δύο (2) ετών ή έως τα 13 κιλά, για την καλύτερη προστασία του μη ανεπτυγμένου αυχένα του μωρού, το κάθισμα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω.

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε καλύτερα τον αυχένα, το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού σας.

Τέτοιου είδους καθισματάκια είναι ελαφριά, και έχουν ζώνες ασφαλείας σε τρία ή πέντε σημεία.

Βήμα 3: Έλεγχος συμβατότητας Isofix

Το Isofix είναι το σύστημα που περιέχει ειδικές βάσεις στήριξης για τα καθισματάκια, το οποίο είναι υποχρεωτικό στην Ευρώπη για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων από το 2007 και έπειτα. Ωστόσο, υπάρχουν και μοντέλα πριν από το 2007 που διαθέτουν το συγκεκριμένο σύστημα και φέρουν εξίσου τους τρεις ειδικούς συνδέσμους στο κάθισμα με  την ειδική επισήμανση.  

Συγκεκριμένα, οχήματα με το σύστημα Isofix φέρουν:

  • Δύο συνδέσμους ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα του αυτοκινήτου
  • Ειδικό πόδι στήριξης έως και το δάπεδο του αυτοκινήτου (πρέπει να ελέγξετε τη συμβατότητα του αυτοκινήτου σας με το πόδι στήριξης) ή
  • Ζώνη ασφαλείας ή οποία στερεώνεται σε ειδική θέση στο πορτμπαγκάζ ή στην πίσω όψη του καθίσματος

      

Εφόσον το όχημά σας, δεν διαθέτει σύστημα Isofix, το κάθισμα θα πρέπει να τοποθετηθεί  και να προσδεθεί στις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο κάθισμα παρέχει μικρότερη προστασία.

Βήμα 4: Επιλέξτε το καθισματάκι που σας αρέσει περισσότερο

Εφόσον πλέον γνωρίζετε το τι πρέπει να προσέξετε και στη συνέχεια ελέγξετε τις 3 παραπάνω παραμέτρους, μπορείτε να επιλέξετε το καθισματάκι που σας αρέσει περισσότερο για το βάρος και την ηλικία του μωρού σας.

 

Απευθυνθείτε σε βρεφικά καταστήματα που γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με τα καθίσματα αυτοκινήτου και θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν ώστε να αποκτήσετε όχι μόνο το πιο ωραίο αλλά και το πιο ασφαλές και πιο λειτουργικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Στην Παιδούπολη, διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία σε καθίσματα βρεφών (Group 0/0+) Μπορείτε να επιλέξετε το καταλληλότερο για το μωρό σας και εμείς θα αναλάβουμε να σας λύσουμε κάθε σχετική απορία.

‘’Η αγάπη μας για το παιδί και η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, είναι η δύναμή μας’’

 

Επιλέξτε Κάθισμα Αυτοκινήτου για το Μωρό σας

Τα άρθρα μας