Δωρεάν Μεταφορικά για αγορές άνω των 50€  

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο

28/08/2021
από Test Dataspot

Όλο και περισσότερα παιδιά στις μέρες μας ασχολούνται με το διαδίκτυο, είτε για να παίξουν ένα video game είτε για να συνομιλήσουν με τους φίλους τους είτε ακόμη για να δουν μια ταινία ή κάποιο βίντεο στο YouTube. Οι ώρες που αφιερώνουν στο διαδίκτυο είναι αρκετές, πόσο μαλλον με την απουσία των γονιών τους από το σπίτι, και οι κίνδυνοι ακόμα περισσότεροι. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους που είναι απαραίτητο να υπάρξει επιτήρηση στη διαδικτυακή περιήγηση των παιδιών.

Ψηφιακός εκφοβισμός

Είναι σημαντικό να υπάρξει έλεγχος στη διαδικτυακή περιήγηση του παιδιού καθώς είναι εύκολο να πέσει θύμα εκφοβισμού και bullying από ψηφιακούς 'νταήδες', που θα προσπαθήσουν να το μειώσουν και να το κάνουν να νιώσει άβολα. Για αυτό, καλό είναι να φιλτράρετε τα μηνύματα των παιδιών σας, έτσι ώστε όταν έρθει κάποιο αντίστοιχο μήνυμα να είστε ενήμεροι.

Ακατάλληλο περιεχόμενο

Τα παιδιά, στη προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον κόσμο του διαδικτύου και παρασυρόμενα από την περιέργεια της νιότης, περιηγούνται σε σελίδες αμφιβόλου προέλευσης και με ακατάλληλο πολλές φορές περιεχόμενο. Καλό θα είναι να μπλοκάρετε αυτές τις σελίδες, πριν ακόμα το παιδί έρθει σε επαφή με το χώρο του διαδικτύου.

Παραπληροφόρηση

Καθημερινά εμφανίζεται μεγάλος όγκος πληροφοριών σε ιστοσελίδες του διαδικτύου. Αρκετές είναι οι φορές που οι πληροφορίες αυτές αποδεικνύεται ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια ή είναι ψευδείς. Είναι μεγάλη η ανάγκη να μάθετε στα παιδιά να μην εμπιστεύονται ό,τι βλέπουν και ό,τι διαβάζουν, αλλά να το ελέγχουν και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες, ανατρέχοντας σε κάποια πηγή από βιβλιοθήκη ή ακόμα μέσω συζήτησης με εσάς που ίσως να γνωρίζετε το θέμα.

Κλοπή στοιχείων

Συχνό φαινόμενο αποτελεί η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι συνηθίζουν να εκμεταλλεύονται το νεαρό της ηλικίας και την αφέλεια των παιδιών. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να μην ανοίγουν μηνύματα από αγνώστους και να απευθύνονται στους γονείς αμέσως μόλις αντιληφθουν ότι κάποιος προσπαθεί να τους αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες.

Αποξένωση

Είναι αδύνατο τα παιδιά, από τόσο μικρή ηλικία, να γνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου. Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσουν τις απεριόριστες δυνατότητές του, προσκολλώνται μπροστά σε μια οθόνη, με αποτελέσμα να φαντάζει αδύνατο για τους γονείς να τους αποσπάσουν τη προσοχή και να τα τραβήξουν πίσω στη πραγματικότητα. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος εθισμού και αποξένωσης από τους φίλους και τους ίδιους τους γονείς, καθώς παρασύρονται όλο και πιο βαθιά στο σαγηνευτκό κόσμο του διαδικτύου.

Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρξει μέτρο και περιορισμός στη χρήση του διαδικτύου καθημερινά, κάνοντας στα παιδιά κατανοητό πως οι ώρες χρήσης του διαδικτύου θα είναι συγκεκριμένες.

Τα άρθρα μας